Solenergi tillsammans – distanskurs

Karta Otillgänglig

Datum/Tid
Datum - 3 april - 30 september
00:00

Kategorier


Solelinstallation.

Omställningsakademin på Färnebo folkhögskola 2017 erbjuder tre distansutbildningar. En av dessa är kursen Solenergi tillsammans.

I Sverige har vi vant oss ganska väl med att få all el vi behöver från långt bort. Elen har främst kommit från några stora vattenkraftverk i Norrland samt från ett fåtal kärnkraftverk. Men på senare år har vi sett mer och mer solenergi, vindkraft, samt på nytt ett ifrågasättande av kärnkraften. Vi uppmärksammar att vinden och solen är förnyelsebara resurser som finns lokalt runtom i hela landet. Vad kommer detta att innebära? Bör varje stad och varje ort på landsbygden producera en större del av sin el? Vilken roll kan du tillsammans med andra medborgare spela i denna omställning?

Runtom i Sverige poppar det upp solenergiföreningar som sätter upp solcellsparker eller använder hustak för installation av solel.
Genom att köpa solenergi via en förening blir det möjligt för människor att tillsammans ta makt över en del av energisystemet. Ett alternativ är att du själv skruvar upp dina egna paneler.

I denna distanskurs får du sätta dig hur du kan vara med och driva solenergirevolutionen framåt tillsammans med andra. Du lär dig om teknikval, andras erfarenheter, finansieringsfrågor och möjligheter att lånefinansiera en anläggning. Du får även följa och reflektera kring arbetet med att starta ett solenergikooperativ i Gävle-Sandviken-området.

BRA ATT VETA

Studietakt: Kursen ges på halvfart.

När: 3 april – 30 september

Helgträffar och planering: Studier på distans varvas med helgträffar i Österfärnebo och eventuellt någon annan ort. Här på skolans webbsida kommer kursplaneringen med bland annat datum för helgträffar, litteratur mm att postas. Om du anmäler dig kommer du bli uppdaterad per mejl om detta!

Distansmoment: Mellan kursträffarna läser du litteratur och kommunicerar med lärare och andra kursdeltagare via ett forum på nätet.

Kostnader: Undervisningen på kursen är kostnadsfri. Kostnader tillkommer dock för kurslitteratur samt resor, boende och mat i samband med helgträffar. Kostnader för mat och boende uppskattas kunna bli ca 600 kr per helg. Studierna kan finansieras med studiemedel från CSN. För mer information, se: www.csn.se

Antagningsvillkor: Kursen har inga särskilda förkunskapskrav. Du kan vara tonåring eller pensionär, eller nåt där mittemellan. Alla är välkomna att delta!

Planering och kurslitteratur: Inför kursstart kommer litteratur och mer detaljer planering att skickas ut till alla som erbjudits plats.

Ansök idag: Du kan ansöka idag! Vi gör antagningar löpande tills kurserna är fulla. Ansök här: https://www.folkhogskola.nu/Sok-kurser/Gavleborgs-lan/Farnebo-folkhogskola/Kurser/2017vt/solenergi-tillsammans?take=4

Kontaktperson: Jonathan Korsár, ring: 076-0729858 eller mejla: jonathan.korsar@farnebo.se