Pröva på minijordbruk – distanskurs

Pröva på minijordbruk – distanskurs

När

20 februari - 30 september    
00:00

Event Type

dsc_0049-670x350

Omställningsakademin på Färnebo folkhögskola 2017 erbjuder tre distansutbildningar. En av dessa är kursen Pröva på minijordbruk.

Vi har vant oss med att maten produceras långt bort. Maten har länge inte bara producerats av allt färre personer, men också i allt högre grad transporterats långväga ifrån med hjälp av billig bensin och diesel. De fossila bränslenas klimatpåverkan gör oss dock alltmer intresserade av frågan om hur vi kan skapa ett klimatsmart jordbruk. En lösning är att delta själv i jordbruket!

I denna kurs får du lära dig grundläggande tekniker och strategier för ett lokalt minijordbruk som du kan bedriva i stan eller på landet. Du får lära dig praktiskt på kursträffar i Österfärnebo där teori varvas med praktiskt arbete i skolans minijordbruk, samt genom att pröva i valfri skala hemma hos dig själv. Du får lära dig om grönsaksodling på friland, odling i kallväxthus, agroforestry och permakultur, ekologisk hönsskötsel integrerad med odlingen mm.

BRA ATT VETA

Studietakt: Kursen ges på halvfart.

Längd: ca 7 månader

Kurstid: 20 februari – 30 september

Helgträffar och planering: Studier på distans varvas med helgträffar i Österfärnebo och eventuellt någon annan ort. Här på skolans webbsida kommer kursplaneringen med bland annat datum för helgträffar, litteratur mm att postas. Om du anmäler dig kommer du bli uppdaterad per mejl om detta!

Distansmoment: Mellan kursträffarna läser du litteratur och kommunicerar med lärare och andra kursdeltagare via ett forum på nätet.

Kostnader: Undervisningen på kursen är kostnadsfri. Kostnader tillkommer dock för kurslitteratur samt resor, boende och mat i samband med helgträffar. Kostnader för mat och boende uppskattas kunna bli ca 600 kr per helg. Studierna kan finansieras med studiemedel från CSN. För mer information, se: www.csn.se

Antagningsvillkor: Kursen har inga särskilda förkunskapskrav. Du kan vara tonåring eller pensionär, eller nåt där mittemellan. Alla är välkomna att delta!

Planering och kurslitteratur: Inför kursstart kommer litteratur och mer detaljer planering att skickas ut till alla som erbjudits plats.

Ansök idag: Du kan ansöka idag! Vi gör antagningar löpande tills kurserna är fulla. Ansök här:

https://www.folkhogskola.nu/Sok-kurser/Gavleborgs-lan/Farnebo-folkhogskola/Kurser/2017vt/prova-pa-minijordbruk/?take=3

Kontaktperson: Jonathan Korsár, ring: 076-0729858 eller mejla: jonathan.korsar@farnebo.se