Omställningsmöte – Fröinsamling

När

25 februari    
14:00 - 17:00

Var

Ecotopia Österlen
Bondrum 1334, 273 92 Skåne Tranås, Skåne

Event Type

Laddar Karta...

Uppförökning av äppelsorter med Maria Attström

Alla är välkomna!

Egentligen är det ju först när man tar sina egna fröer som man blir oberoende och självhushållande på allvar. Idag är restriktionerna kring den mer småskaliga fröförsäljningen omfattande och det blir allt svårare för de mindre ekologiska fröfirmorna att hålla alla gamla sorter igång. Samtidigt blir det allt viktigare att upprätthålla mångfalden i det vi odlar och hålla sorter som passar bra lokalt, vid liv.

Lösningen att är att ta fröer själv och byta med andra lokalt. Det har en frögrupp på Österlen gjort i en rad växtsäsonger nu. Är du nyfiken på hur det gjort, skulle du vilja delta i ett sådant samarbete eller kanske bilda en liknande grupp själv? Denna söndag finns några av dem på plats på Ecotopia för att byta och dela med sig av sina överskottsfröer.

Dessutom berättar Maria Attström om ympning (uppförökning av äppelsorter). Ibland vill man uppföröka ett kärt äpple eller rädda ett träd vars inympade (ädla) sort förtvinat bort. Förutom ympning kan du även göra sticklingar och avläggare, men det är mer ovanligt. Förutom hur du ska ta och förvara ditt ympis kommer vi att prata om olika grundstammar, hur att så från kärnor, och vad som är viktigt när du ympar.
Det tar några år innan det lilla trädet börjar bära frukt men glädjen är stor över att ha kunnat göra det själv.

Mer info:
www.ecotopia.se