Hjälp

Här kommer lite handledning kring hur man använder denna webbplats…

Hur söker jag?

Längst upp till höger i den mörka ”balken” överst på sidan finns det ett litet förstoringsglas (du behöver logga in först). Klickar man på det dyker det upp en sökruta där du kan söka på valfritt sökord.

Hur lägger jag till en aktivitet i kalendariet?

Du kan använda detta formulär men om du har kontot kopplat till en undersajt (t ex stad.omställning.net) så kan du med fördel lägga till den där istället, den kommer automatiskt att synas även på det centrala kalendariet, så att säga.

Jag stavade fel, hur byter jag användarnamn?

Har du valt eller råkat få ett oönskat användarnamn när du registrerade kontot kan du byta det i efterhand. Gå in på din profilsida, välj Inställningar och sedan fliken Byt användarnamn. Om användarnamnet redan används får du välja ett snarlikt som är ledigt.

Hur får jag e-post när det hänt något på sajten?

När något nytt har skrivits får du ibland ett meddelande om detta via e-post. För att ställa in dessa går du in på din profilsida, väljer Inställningar och sedan fliken E-post. Utöver dessa meddelanden kan du även ställa in grupp-specifika inställningar. Detta görs via en ”ändra”-länk strax under gruppens beskrivning, där det står ”Din bevakningsstatus är:”.

Kan jag skicka ett meddelande till någon annan?

Gå till profilsidan för personen du vill kontakta och välj knappen Privat meddelande. Eventuellt kan du (av spam-skäl) behöva bli medlem med personen först.

Vad är ”vänner” och hur skaffar jag egna?

Genom att blir vän med en annan medlem kan ni fritt skicka meddelanden till varandra, bjuda in varandra till möten, dela filer, med mera. För att hitta andra att bli vän med, sök under fliken Nätverket. I dagsläget är det inte möjligt att hitta andra baserat på ort eller postnummer men tankar finns på att göra detta. Allt bygger dock på att man som medlem själv väljer att ange detta på sin profilsida. I dag kan man där ange (och alltså söka på) intressen och kompetenser, vilket gör det lättare att hitta likasinnade, även om de inte nödvändigtvis bor nära dig. För att hitta omställningsgrupper nära dig kan du däremot söka på dessa under Grupper, vars medlemmar du sedan kan ta kontakt med.

Hur registrerar jag min omställningsgrupp?

Gå till startsidan för Grupper och välj knappen Skapa grupp högst upp på sidan. Därefter följer en rad sidor med inställningar som har att göra med namn, om det är en undergrupp till en annan, vilka som kan göra vad i gruppen, om gruppen ska ha ett eget diskussionsforum, filer med mera. Ta god tid på dig och läs igenom alla stegen, även om det går att ändra det mesta i efterhand via länken Administratör i gruppens navigation.

Varför ska jag registrera min grupp?

Omställning.net bygger på omställningsrörelsens idé att olika grupper helt enkelt provar saker och sen inspirerar andra. Här kan du ta hjälp av t ex kommunikationsgruppen som kan hjälpa till att sprida ditt material till andra medlemmar. Är din grupp registrerad i nätverket är det lättare för andra intresserade att hitta er samt för resten av nätverket att följa det ni gör och lära av era erfarenheter. Det blir också lättare att ta del av inbjudningar till t ex nationella eller regionala träffar.

Är du med i en omställningsgrupp som inte är ett lokalt omställningsinitiativ utan mer av typen arbetsgrupp är det också okej. Välj dock gärna att tagga upp din grupp när du skapar den så att andra kan se om det är en lokalgrupp eller arbetsgrupp.

Kan vi vara fler administratörer i gruppen?

Gå in på gruppen ifråga och välj Administratör i gruppnavigeringen, sedan fliken Medlemmar. Här finns för varje medlem en rad knappar, varav en heter Befodra till administratör. Väljer du istället knappen Befodra till moderator kommer medlemmen att kunna redigera det mesta av gruppinnehållet, men inte hantera medlemmar eller ändra några inställningar.

Vad betyder det att skapa ett konto?

Skapar du ett konto är du medlem i föreningens digitala nätverket Omställning.net. Det innebär inte att du blir medlem i föreningen (Stödföreningen för omställningsinitiativ) som står bakom sajten. För att stödja föreningen och därmed Omställning.net ekonomiskt använder du tills vidare PayPal (se länk i sidfoten). Vi tackar på förhand för alla bidrag, stora som små.

Om jag bara vill diskutera lite?

Skapa nya diskussioner här.

Om jag inte vill registrera mig men hålla kontakt ändå?

Vi har ett nyhetsbrev där vi regelbundet skickar ut information om vad som händer på sajten. Du kan prenumerera på detta via formuläret i sidfoten här nedan.

Vad kostar det?

Det är kostnadsfritt att vara med i Omställning.net. Föreningen behåller rätten att på sikt ta betalt för vissa ”plus”-tjänster.

Måste ett omställningsinitiativ vara med i omställningsnätverket?

Nej, det är helt frivilligt. Ett omställningsinitiativ kan vara helt oberoende, välja att gå med och engagera sig här på Omställning.net eller registrera sig som en lokal utvecklingsgrupp inom Hela Sverige Skall Leva.

Jag vill inte längre vara med här, hur raderar jag mitt konto?

Är du inloggad syns här en radera-länk som tillåter dig att göra just detta.