Utbildning eller folkbildning?

Välkommen! Forum Utbildning & re-skilling Utbildning eller folkbildning?

Detta ämne innehåller 13 svar, har 5 deltagare, och uppdaterades senast av  Rafael 4 år, 1 månad sedan.

 • Författare
  Inlägg
 • #584

  Rafael
  Deltagare

  Jag vill diskutera med andra som är intresserade av kunskapsöverföring och/eller lärandet om den rätta sorten av begrepp skulle kallas för ”Folkbildning” istället för ”Utbildning”?.

  Det är känt att inom folkrörelser tillämpar man nästan alltid begreppet ”Folkbildning”. Däremot inom den formella skolan använder man begreppet ”Utbildning”. Vad tycker ny?

 • #1179

  David Bennett
  Forumledare

  Är inte folkbildning i detta bemärkelse en kombination av ”folklig” och ”utbildning” en utbildning för alla.
  Personligen kan jag tycka att folkbildning är en uppfordrande term som saknar charm och attraktion. Lite åt hjärntvätts-hållet ”nu ska alla tycka likadant” (OBS att jag inte växte upp här dvs jag har en annan kulturell bakgrund)
  En utbildning har specifika mål och kan användas i vissa sammanhang. Det Kan också upplevas som påtvingande lärande som går emot citatet ”I love to learn but hate being taught” men det passar idén om kunskapsoverföring är möjlig. (jag anser att det inte är det – man kan endast möjliggör lärande)

  ”Workshop” är också en bra term om man träffas och ska jobba med något.

 • #1189

  Joel Holmdahl
  Deltagare

  Ett bildat folk är väl det vi är ute efter? Fram för folkets högskolor och folkets bildning! =)
  En röst på folkbildning från mig med andra ord.

  • #3320

   Rafael
   Deltagare

   Kul att några som diskuterar denna fråga. Det kan vara bra att vi hittar olika tekniska hjälpmedel för flexibla lärandet inom folkbildning, så som konferenser via skype.

 • #1901

  Folkbildning = folk som lär sig något alldeles själva,…..tillsammans
  Utbildning = Någon som lär folket något

  Men i praktiken så är folkbildningsbegreppet ganska förvanskat.

  Om jag skulle föreslå ett lämpligt ord så skulle det nog bli ”lärande”

 • #1907

  Rafael
  Deltagare

  Jag tror att både utbildning och folkbildning är bra och nödvändiga. Men om syftet är att uppmuntra lärandet för förändring av samhället passar best folkbildning. Inon folkbildning t.ex är vanligt att prata om flexibelt lärande vilket kan ske i olika former, sammanhang, resurser, m.fl.
  Rafael

 • #2443

  Carl
  Deltagare

  Hej!

  Ny till omställningen men kan rekommendera Arne Naess begrepp ”in-bildning” där det åsyftas en form av bildning där man kombinerar olika former av bildande efter det egna intresset. Istället för att läsa ämnen statiskt för sig själva är meningen att man ska kombinera olika intressen för att lära sig.

  Om individen är exempelvis intresserad av ekonomi och historia kombinerar man de båda och lär sig ekonomi och dess historia.

  Detta genererar båda generell bildning och en mer djupgående, specialliserande kunskapsbas.

  • Det här svaret redigerades 4 år, 6 månader sedan av  Carl.
 • #2461

  Rafael
  Deltagare

  Själva principen att lära sig genom att kombinera olika former är jätte bra, alltså flexibelt. Men just nu finns hur mycket material(läromedel) som helst inom den digitala media och det skulle behövas folkbildning inom de nya formerna som använder dessa resurser. Annars vi blir offer för det som kallas för ”den digitala klyftan”. Just nu försöker Folkbildningsrådet att uppmuntra användning av den digitala lärresurser men den går för sakta och når inte alla, tror jag.
  Mvh
  Rafael.

 • #2472

  Carl
  Deltagare

  Okej. https://www.khanacademy.org/ kanske kan vara något.

 • #2474

  Carl
  Deltagare

  Men det förutsätter att dator och internet är tillgängligt ochunderbygger fortfarande den digitala klyftan; att tillgången till digital kunskap endast kan spridas för människor som har tillgång till digitala verktyg som t.ex. Khanacademy. Kanske går det att kombinera traditionell bildning med digitala former.

 • #2487

  Rafael
  Deltagare

  Jag tycker att i Sverige ingen är så fattig som inte kan skaffa en dator och internetkoppling. Problem är troligen mest prioriteringsfråga p.g.a att folk har massa andra saker att tänka och göra. Då bör vi utveckla en sort vision eller metod som kan kallas för systematisk ”offensiv” folkbildning. i min förening försöker vi utveckla en liten folkrörelse som använder bl.a teori om de multipla intelligenserna och en GULLIG vision. (läs mer på http://www.gulliga.se)
  Mvh
  Rafael

 • #2488

  Carl
  Deltagare

  Då exkluderar du gamla som inte använder dator eller de som söker asyl eller medborgarskap i Sverige, även om du har rätt i att mångfalds-människan har mycket för sig och kan ta vara på bibliotekets tillgång till dator och internet. Min poäng är att rörelsen lätt kan bli en organisation för medelsvensken.

 • #2489

  Rafael
  Deltagare

  Självklart exkluderar jag inte de som inte har tillgång till datorer och internet. Den här gruppen av människor kan få nytta ändå av den digitala revolutionens framgångar indirekt. Folkbildning brukar innebära det kollektiva lärandet i form av t.ex. studiecirklar eller olika evenemang. Detta betyder att de som har tillgång till datorer och internet kan hjälpa de andra att använda på olika sätt t.ex i folkbildnings lokaler eller bibliotek. Eller överföra information och kunskaper genom att konvertera till andra analoga medier.
  Mvh
  Rafael

 • #2492

  Carl
  Deltagare

  Då är jag med på noterna :). Mycket bra initiativ!

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.