Comunity Supported Agriculture (CSA)/ Andelsjordbruk

Välkommen! Forum Odling & mat Comunity Supported Agriculture (CSA)/ Andelsjordbruk

Detta ämne innehåller 2 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Mattias 4 år, 8 månader sedan.

 • Författare
  Inlägg
 • #1802

  Mattias
  Deltagare

  Hej, Jag är med i en grupp i Skåne som tittar på hur vi lättast organiserar för hushåll att köpa mat direkt från lokala och småskaliga odlare. Vi gör detta i samarbete med Förbundet Sveriges Småbrukare (http://www.sverigessmabrukare.se/). Vårt arbetsnamn är Lokal arndelsmat och våra riktlinjer är kretsloppsanpassat jordbruk, lokalt och småskaligt men också schyst ekonomi och att bygga gemenskap. I år är vi några hushåll som prenumererar på basmat från en lokal odlare (potatis, lök, lam och gris samt grönsaker och ägg efter tillgång.). Vi betalar löpande under 12 månader från juni och framåt under odlingsåret och sedan får vi leverans en gång i månaden från september till maj nästa år. Nästa år hoppas vi kunna skala upp med fler hushåll och odlare för att successivt öka verksamheten i takt med att det finns intresserade som vill vara med.

  Vi ser många fördelar med detta system, inte minst att det lämpar sig väl för grannar att gå ihop och ha som ett gemensamt projekt och att det är ett sätt att stötta mindre jordbruk (säg 3 till 12 ha).

  Jag känner till några andra initiativ men det skulle vara kul att höra om fler gör saker som liknar detta och hur ni organiserar det.

  Mattias Lindberg

 • #2372

  Mattias
  Deltagare

  Förbundet Sveriges Småbrukare har startat en facebook grupp som heter ”Lokal AndelsMat”. Den startades i somras och har redan 850 medlemmar. I gruppen finns listor länsvis på gårdar som säljer direkt till konsumenter och fungerar i dagsläget främst som en mötesplats där producenter och konsumenter kan hitta varandra.

 • #2523

  Mattias
  Deltagare

  Det finns också en grupp här på Omställning.net om CSA: http://omställning.net/grupper/community-supported-agriculture-30366777/

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.