Aktivitet

 • Jan Bergman gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Omställning NyköpingOmställning Nyköping 3 veckor, 2 dagar sedan

  Kalmar kör biogas
  Publicerad 21 augusti 2017 05:59
  Kalmar kör redan på biogas
  SÖRMLAND
  På andra håll i landet har kretsloppstänk redan anammats. Inom ett par veckor går Kalmar över till att köra sex av tio bussar på biogas.

  DELA PÅ FACEBOOKDELA PÅ TWITTERNYHETSFLASHRÄTTA TEXT- & FAKTAFEL
  – Politiskt i vårt län bestämde man att biogas är den grönaste näringen för vår del, säger Karl-Johan Bodell, trafikdirektör vid Kalmar läns landsting.

  Som landsbygdslän ”passar det mycket bättre om vi satsar till 100 procent för tillverkning av biogas också”, säger Bodell, som ansvarar för 400 bussar som kör nästan 2 miljoner mil per år.

  – Det har fungerat väldigt bra och anammats väl av trafikföretagen. Nu verkar det vara i hamn, alla har löst det på de delar som de är tvungna att lösa, med långsamtankning, med mackar och att få in rätt fordonstyper på rätt uppdrag.

  Bilar och minibussar, liksom stora fordon, finns i biogasversioner, men fordon för mellan 9 och 20 passagerare har inte gått att få tag på, berättar direktören. Där blir det syntetiskt biobränsle, HVO, liksom i de delar av länet där infrastruktur för biogas ännu saknas.

  Hur svårt var det att få igenom det här?

  – Över förväntan har det gått. Vi har inte haft några stora problem.

  Vad vill du säga till kollegorna i Sörmland som fortfarande tvekar?

  – Jag tror man måste föra bra dialog med branschen, leverantörer av biogas, och med trafikföretag och politiker och vara väldigt överens om att nu ska vi satsa. Då kommer man att kunna lösa det på ett bra sätt.

  – Jag tror att även mina kollegor i Sörmland kommer upptäcka att man kan göra den här förändringen. Den är inte så kostnadsdrivande som man befarar.

  Om en biogasbuss körs mycket blir den inte dyrare än en annan buss, men körs den ”väldigt lite” blir den dyr, enligt Bodell.

  Biogas produceras i Kalmar och Västervik och i Mönsterås diskuteras en ny anläggning. Eon köper och säljer gasen.

  LÄS OCKSÅ
  Biogas fast i startgroparna – Sörmlandstrafiken tvekar
  ANDREAS HEDFORS
  0155-256825
  andreas.hedfors@sn.se
  Läs mer av Andreas Hedfors