The Art of Hosting – en träning i det medskapande ledarskapet

24-26 november 2017 , Kulturcentrum Järna

Länk till registrering 

slutringHur kan vi gemensamt använda våra styrkor, gåvor och talanger i stärkandet av hållbara lokalsamhällen?

“The Art of Hosting & Harvesting Conversations and Work that matter” praktiseras över hela världen och erbjuder ett guidande perspektiv på ledarskap inom ramen för komplexa frågeställningar, situationer och utmaningar. I det vävs olika nivåer in -ifrån det personliga till systemiska. Centralt står exempelvis övandet i att jobba i team, i det välkomnandet av sig själv och att träna konsten att lyssna.

Du finner mer information om det internationella nätverket här: www.artofhosting.org

Denna träning är en öppen del av kursen ”Ett År i Omställning – 1YT-2”, som sker i samverkan emellan Omställningsnätverket och Eskilstunas folkhögskola. Träningen infaller under första halvan av kursens andra träff 24-29 november 2017. 

Under dagarna ges möjlighet att lära mer om en mängd metoder såsom Open Space technology, Theory U, storytelling, World Café, Appreciative Inquiry och grafisk faciltiering. Metoder som ger ökat lyssnande, insikt och djup samt bygger kapacitet och förutsättningar för medskapande.

Träningen är för dig som

  • är engagerad inom samhälls- och världsnytta i samverkan med andra.
  • önskar finna vägar framåt genom komplexa, otydliga och lite kaotiska sammanhang
  • är processledare, eller är intresserad av processledning
  • leder en verksamhet, projekt, verksamhetsutveckling, eller håller workshops
  • vill ta initiativ till projekt som byggs ur sann teamanda och samverkan
  • vill skapa gränsöverskridande dialoger
  • vill utforska komplexitet
  • är politiskt engagerad och vill skapa förutsättningar för dialog och engagemang kring komplexa frågor

Kostnad: Företag och myndigheter: 5000 (+ 25% moms) exkl. mat och boende. Mindre entreprenörer, privatpersoner: 2800 (+ 25% moms) exkl mat och boende. Vi har även platser för den med liten ekonomi. Kontakta hakansson.sofi@gmail.com ifall du har intresse av det. Träningen genomförs till självkostnadspris med stöd av Eskilstunas folkhögskola.

Det är viktigt att du kan vara med under hela träningen. Vi samlas 13.00 och börjar 13.30 fredagen den 24:e och slutar senast 17.00 söndagen den 26:e. Starttid lördag och söndag är 9.00. Sluttid fredag är ca 18. 30 och lördag 21.00.

Ytterjärna kulturhus kök serverar ekologisk och vegetarisk mat. Fika ingår i kurskostnaden. Maten under träningen kostar 570 för helpension samt 360 för er som ej bor på plats (två luncher och en middag).

Boende i dubbelrum kostar 280 kronor per natt och person. Enkelrum kostar 560/natt.

Länk till registrering 

Team

 

 

Kajsa Balkfors är förändringsledare och kulturentrepenör som driver och verkar genom utbildnings- ochkonsultnätverket Unleash. Sen 1995 har hon arbetat som ledare inom industri, utbildning, kultur, offentlig verksamhet och ideell sektor – med positiv hållbar samhällsutveckling som röd tråd. Och efter 10 år som VD för Cirkus Cirkör hjälper hon organisationer att samarbeta kreativt och över gränser. Kajsa är adjunt i ledarskap och entreprenörskap på UNIARTS och drivande i Tillitsverket.

 

 

 

 

David Ershammar är socionom och processkonsult och arbetar utifrån Omtänk utveckling med att stödja organisationers kapacitet att medskapa och utveckla innovationer. Han brinner för social förändring och hemstaden Malmö där han samarbetar med många aktörer. Han har sedan år 2000 arbetat med stärkt brukarinflytande inom välfärdssystemet och medskapande förändring utifrån föreningsliv, statlig utredning, som ledare för nationella vårdutvecklingsprojekt och som inflytandestrateg inom Region Skåne.

 

 

 

 

Emilia Rekestad är egenföretagare och “multigörare” och verkar huvudsakligen som kurskoordinator, processledare och trädgårdsentusiast. Hon har en stor förkärlek till att “praktisera” hållbarhet på olika plan, där den egna läroprocessen blir ett centralt verktyg för medskapande. Emilia har under de senaste tre åren koordinerat projekt genom föreningen Permakultur i Sverige och hon är även en av huvudlärarna inom kursen Ett år i Omställning – 1YT som sker i samarbete med omställningsnätverket (omställning.net) och Eskilstunas folkhögskola.

 

 

 

ASSISTERAR (Apprentices)

 

Peter Hagerrot är miljöjournalist och dokumentär filmare samt Leg. Psykoterapeut och kursledare inom Ett år i Omställning. Jag har under lång tid försökt gestalta frågor om vår syn på utveckling och vilka alternativ som finns.  I ”Transition” – Omställningsnätverket finns många som ställer liknande frågor jag har under flera år verkat som kursledare inom nätverket.  Nyligen tog han del av en kurs på Schumacher College i Totnes https://www.schumachercollege.org.uk/ kallad Right Livelihood, som har ett fokus på Bhutan och Gross National Happiness (GNH). Perspektivet som Schumacher college lyfter i relation till lärande är en viktig inspiration som färgar hans engagemang som kursledare.

 

 

  

Yannick Porter är innovationskonsult och processledare på Fantastic Studios. Han brinner för att stödja organisationer i att skapa nya hållbara lösningar på komplexa samhällsutmaningar och stärka organisationers kreativa kapacitet. Yannick är utbildad på Kaospiloterna i Danmark, en treårig utbildning inom ledarskap, processdesign, organisationsutveckling och projektledning. Han har tidigare arbetat som Community Organizer för Greenpeace Norden och drivit flertalet stora ideella projekt i Sverige, Danmark och Sydafrika.

 

 

 

Sofi Håkansson är omställare, entreprenör och projektledare, med en fot i natur och den andra i kultur. Hon driver Nackunga community, en plats utanför Järna att leva och verka på där frågan ”Hur kan vi leva väl tillsammans i samklang med Moder jord?” utgör grunden. Som nybliven ordförande för Ekobyarnas riksorganisation är det ett av hennes livs missions att hitta svar på just den frågan. Tidigare projekt hon drivit är mat- och miljöfestivalen Smaka framtiden i Södertälje kommun, evenemangsverksamhet för Nackunga och Omställning Järna samt uppbyggnaden av Reko hälsokost i Järna. En stark passion för det vilda har på senare år kommit in som en drivkraft och tillsammans med föreningen Naturliv har hon varit medskapare till vildmarksläger för vuxna och barn där överlevnadskunskaper, klanliv och plantkännedom är centralt. Idag studerar hon biologi, leder processer på Nackunga, ger tid år självutveckling och är en stor samlare i skogens skafferi.

 

Kontakta emilia.rekestad@gmail.com för frågor och registrering.